Pleegpuber in huis: probleem of plezier?

Tieners kunnen vermoeiend zijn, opstandig en bijdehand, grenzen opzoekend, hun kamer niet opruimen, vastzitten aan hun mobiel, verkeerde vrienden hebben, geen huiswerk willen maken... Maar, dat alles vergeet je als je voelt en ervaart dat het de moeite waard is en dat het juist leuk, gezellig en leerzaam is om ze in huis te hebben. Ook als pleegouder!

Tieners hebben hun leeftijd en imago niet mee en daardoor kiezen de meeste pleeggezinnen eerder voor jongere kinderen. Verdienen ze alleen niet allemaal een kans op de geborgenheid van een gezin?

Een ‘gewone’ 13-jarige tiener zijn

Anneke is al 16 jaar pleegouder samen met haar man Peter. Er zijn inmiddels al heel wat pleegkinderen in huis geweest bij deze gezellige plattelandsfamilie. Pleegkinderen wisselend in alle leeftijden passeerden de revue. Sommigen kwamen voor korte duur en anderen komen nog steeds.

Zo ook Devana. Ze is inmiddels 21 jaar, maar kwam bij Anneke en Peter wonen toen ze 13 was. Het eerste wat Devana vroeg toen ze aankwam: "Hebben jullie ook koeien?" Gevolgd door: "Mag ik Goede tijden slechte tijden bij jullie kijken?" Een echte tiener!

Haar moeder had psychische klachten en het was voor Devana beter om naar een pleeggezin te gaan. Dat voelde voor Devana ook zo. Ze bloeide in het gezin van Anneke en Peter helemaal op. Als 13-jarige kreeg ze al veel te jong te maken met zorgen en problemen. In dit pleeggezin vond Devana rust en stabiliteit. Ze kon zich eindelijk bezighouden met zaken waar een 13-jarig meisje zich mee bezig hoort te houden. Zoals school, vriendjes en vriendinnetjes, leuke dingen doen en niet te vergeten haar toekomst.

Met Anneke en Peter kon ze overal over praten en hen raad vragen over school en welke studie ze het best kon volgen. Maar natuurlijk ook over dagelijkse puberzaken zoals jongens, make-up en uitgaan.

Helpen met volwassen worden

Anneke vertelt dat ze dat ook zo leuk vindt aan een tiener in huis. "Met een tiener kun je leuke gesprekken voeren. Je kunt gezellig met elkaar winkelen, veel lol hebben, dagjes weg doen, maar ook s ’avonds tegen elkaar aankruipen op de bank met een zak chips. En ze lachen tenminste om je grapjes omdat ze die snappen", grappen Anneke en Devana.

"Het is eigenlijk nooit saai en er wordt veel gelachen. Naast die gezelligheid zijn tieners over het algemeen juist ook makkelijker", vertelt Anneke. "Ze begrijpen het als je iets vraagt en daarnaast zijn ze al een stuk zelfstandiger. Met tieners kun je afspraken maken en een gesprek aangaan als er iets speelt. Als pleegouder heb je dus een heel andere rol bij een tiener en dat vind ik heerlijk", legt Anneke uit.

"Je hebt meer een sturende rol naar zelfstandigheid. Je helpt ze met volwassen worden via bijvoorbeeld zelfstandig koken, boodschappen doen, omgaan met geld, kamer opruimen, etc. Je hoopt maar dat je ze de goede kant op stuurt en nog wat kunt meegeven. Natuurlijk pubert de een wat meer dan de ander en soms is het hard werken en lukt het niet altijd om ze de juiste kant op te sturen. Maar uiteindelijk is elk kind anders. En kinderen die thuis wellicht 'lastig' zijn, zijn dat meestal in een pleegezin helemaal niet. Het ligt soms aan de moeilijke thuissituatie van het kind waardoor hij/zij onhandelbaar is. En dat geldt voor elke leeftijd, niet alleen voor tieners. Vooral tieners die juist zelf al aangeven dat ze graag in een pleeggezin willen wonen, zijn het allerleukst", volgens Anneke. "Ze willen graag die kans en zijn echt gemotiveerd en bloeien helemaal op. Ze willen juist die warmte, gezelligheid en de liefde van een gezin. Ze hebben de stimulans en sturing van ouders nodig."

Een advies

"Wees geduldig, open en eerlijk. Praat met ze, luister vooral en kijk in het begin of je een klik hebt en gedeelde interesses. Dan is een tiener in huis juist heel erg leuk! Uiteindelijk doe je het toch voor de kinderen", aldus Anneke.